De geboorte van de Women’s March beweging

In 2016 vonden de 58e Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Tot de teleurstelling van velen versloeg toen Donald Trump, de kandidaat van de Republikeinse Partij, de democraat Hillary Clinton. De inauguratie van Trump, die de 45e president van de Verenigde Staten zou worden vond plaats op 20 januari 2017 en leidde tot een reeks protesten wereldwijd.
Op 21 januari, een dag na het aantreden van Trump, vond de Women’s March on Washington plaats. Er kwamen meer dan 470,000 mensen af op het protest om hun woede uit te spreken tegen de misogynistische Trump en om de nieuwe administratie eraan te herinneren dat vrouwenrechten mensenrechten zijn. De eerste Women’s March was geboren.

Ook op het Museumplein in Amsterdam kwamen op dezelfde dag rond 3,000 mensen bij elkaar om hun stem te laten horen tegen de ongelijkheid en het patriarchaat wat Trump representeerde. Tegelijkertijd onstond er een vergelijkbare actie in Den Haag.

De eerste Women’s March in Nederland: maart 2017

Een paar maanden later, op 11 maart 2017 onstond er een grootschalig protest in Amsterdam waar ruim 20,000 mensen op af kwamen en wat officieel toen Women’s March Nederland werd benoemd. Om 13:00 begon de betoging op de Dam waar sprekers zoals Marjan Sax (feminist van het eerste uur en lid van Dolle Mina) de demonstranten toe spraken. De boodschap klonk luid: solidariteit met alle vrouwen (cis/trans/x), wij staan voor intersectioneel feminisme!

De march eindigde op het Museumplein waar actrice en schrijfster Anousha Nzume, de event MC, sprekers introduceerde om op het podium te spreken zoals de journalist, schrijver en activist Clarice Gargard. Ook kwamen Devika Partiman (oprichter Stem op een Vrouw), Ahmet Polat (Nederlands-Turkse fotograaf), Petra Benach (artiest en initiatiefnemer Women’s March Nederland) en Vreer Verkerde (trans queer activist en oprichter van het eerste Nederlandse genderqueer collectief) aan het woord met krachtige toespraken. Verder traden Orville Breedved (oprichter Breathing Ensemble en emancipatiestrijder) en Babs Gons (spoken word artist) op.

De Nederlandse Women’s March in maart 2018

De tweede tweede editie van de Women’s March Nederland vond plaats op 11 maart 2018 in de vorm van een inspirerend festival in Studio/K in Amsterdam. Er werden workshops, debatten en lezingen georganiseerd waar politici Sylvana Simons (BIJ1), Sophie Schers (GroenLinks), Fatima Elatik (PvDA), Marianne Poot (VVD), Ayşegül Kılıç (DENK), Kirsten van den Hul (PvdA) en Marijn Bosman (D66) aanwezig waren.
Ook inspirerende activisten en denkers als Anila Noor (New Women Connectors en mensenrechten activist), Lotte Rensen (Ambitieuze Meisjes, Rutgers), Dinah de Riquet-Bons (ex PvDA politica en LGBTQI+ activist), Patricia Schor (denker en cultuurcriticus) & Neyde Lantyer (kunstenaar en kunstactivist) maakten onderdeel van het programma.
Tussen de workshops in konden mensen de kunst exhibitie bezoeken van Sarah Saleh. Theater voorstellingen ”Mankement” (Alidtcha Binazon en Bodine Sutorius), “T.U.I.G : Ter Uitroeiing van het Inferieure Geslacht” (Emma Buysse en Maria Marbus), “Grab me by the pussy” (Nikki Ong) en “Iphigenia - a pole tragedy” (Sofie Kramer) maakten ook onderdeel van het programma. Aan het eind van de dag kon het publiek van de live optredens van hiphop, rock en soul singer/songwriter Pravani en hiphop artiest Marikit genieten, met als afsluiter een afterparty met DJ Bo Monde.

Maart 2019: de derde editie van Women’s March Nederland

Op 9 maart 2019 kwamen ruim 15.000 mensen bij elkaar in Amsterdam om hun stem te laten horen tegen onderdrukking en voor gelijke rechten ongeacht geslacht, huidskleur en religie. De protesters verzamelden zich op te Dam om vervolgens door de stad richting Museumplein te lopen waar een podium was opgezet.

Toespraken werden gegeven door Devika Partiman (Stem op een vrouw), Annika Mell (Feminists Against Ableism, disability rights activist en illustrator), Dounia Jari (Stichting Maruf en Anti Discriminatie Bureau RADAR), Daryll Landbrug (Sociaal/jongeren werker en coach), Velvet December (PROUD Nederland, sekswerker en socioloog) Naomie Pieter (performance-kunstenaar, queer en anti-racisme activist, Black Queer Trans Resistance, Black Pride NL, Pon Di Pride NL), Lotte van der Horst (FNV) en Sherry Jae Ebere (Trans United Europe en activist).

De Women’s March Nederland in maart 2020

De vierde editie van de Women’s March Nederland, net voordat corona op de deur klopte werd op 8 maart 2020 in Amsterdam georganiseerd en trok 10.000 marchers aan. Zoals vorige jaren was de Dam het beginpunt en het Museumplein het eindpunt van het protest. Het publiek werd in de demonstratie stemming gebracht door krachtige opening speeches van Clarice Gargard en Hasna El Maroudi (co-founders van feministisch journalistiek platform Lilith Mag). Het publiek kwam in de protest-stemming dankzij de toespraak van Naomie Pieter (performance-kunstenaar, queer en anti-racisme activist) voordat de march richting Museumplein begon.

Eenmaal aangekomen bij het Museumplein namen sprekers een voor een het podium om het publiek toe te spreken. Te gast waren Berna Toprak (S.P.E.A.K.), Madeleijn van den Nieuwenhuizen (rechtshistoricus en mediacriticus), Yara Michels (voormalig hoofdredacteur LINDA.meiden), Jeanette Chedda (webredacteur en huidig kandidaat BIJ1), Alejandra Ortiz (Trans United Nederland) en Aynouk Tan (Mama Cash).

Op dezelfde dag vond ook het MamaCash Feminist Festival plaats in het Stedelijk museum Amsterdam maar ook in andere steden zoals Utrecht (in het BAK) en Rotterdam (in WORM).

Stichting WMNL | Stadhouderskade 60 | 1072 AC Amsterdam | info@womensmarchnederland.nl | Steun ons

KvK: 81422237 | IBAN: NL59 BUNQ 2054186627 | Klik hier voor ons privacy statement

Structured content powered by Sanity.io