Belastingontwijking tegengaan: Een feministische zaak

Belastingen en vrouwenrechten zijn misschien geen onderwerpen die je snel aan elkaar zou linken. Maar het één heeft wel degelijk invloed op het ander. Het is namelijk zo dat Nederland belastingontwijking door grote multinationals mogelijk maakt en dat schaadt vrouwenrechten in het mondiale Zuiden. ActionAid strijdt hiertegen. We leggen je uit wat belastingontwijking is en waarom we feminisme nodig hebben om het tegen te gaan.

Wat is belastingontwijking?

Je hebt de term vast wel eens gehoord, maar wat houdt het nou precies in? Belastingontwijking is het proberen om zo min mogelijk belasting te betalen op een legale manier. Deze term moet niet verward worden met belastingontduiking, dat is namelijk wél illegaal. Hoewel belastingontwijking dus legaal is, vindt ActionAid het onethisch. Belastingen zijn namelijk essentieel voor de kwaliteit van publieke voorzieningen.

Nederland belastingparadijs
Nederland is een zogeheten belastingparadijs: bedrijven kunnen door oneerlijke regels Nederland gebruiken om geen of weinig belasting over hun winst te betalen. Daarom is Nederland een aantrekkelijk land voor multinationals om geld doorheen te sluizen. Landen in het mondiale Zuiden zijn hier de dupe van: want in plaats van dat multinationals in de landen daar belasting betalen, doen ze dat in een belastingparadijs. Hierdoor lopen deze landen in totaal jaarlijks rond de 200 miljard dollar aan inkomsten mis. Geld dat anders zou gaan naar onderwijs, gezondheidszorg of infrastructuur. Belastingontwijking vergroot zo dus de wereldwijde ongelijkheid en dat moet stoppen.

Vrouwen hard getroffen door belastingontwijking
Maar wat heeft dit met vrouwenrechten te maken? Vrouwen in het mondiale Zuiden worden hard getroffen door de gevolgen van belastingontwijking. Abebi, de vrouw op de foto, geeft bijvoorbeeld les op een basisschool in Nigeria. Dat doet ze zonder stromend water en elektriciteit. Ze heeft maar weinig meisjes in de klas omdat er geen toilet is én omdat het ontbreekt aan betrouwbaar vervoer.

Wat doet ActionAid?

ActionAid zet zich in om belastingontwijking tegen te gaan. Wij doen onderzoek hiernaar en focussen ons op gerichte campagnes en lobbyactiviteiten, hier en in het mondiale Zuiden, om te zorgen dat dit probleem wordt aangepakt. Naast deze lobbyactiviteiten steunen we lokale gemeenschappen in het mondiale Zuiden in hun strijd tegen belastingontwijking. We geven bijvoorbeeld budget tracking trainingen aan vrouwen, zodat zij kunnen zien hoe belastinginkomsten uitgegeven worden. Op deze manier proberen wij samen met lokale gemeenschappen belastingontwijking tegen te gaan voor een eerlijkere wereld!

Lees meer
Wil je meer weten over belastingontwijking en de feministische oplossingen waar ActionAid aan werkt? Ga dan snel naar onze site en lees meer!

Dit artikel werd aangeleverd door één van onze partners: ActionAid.

Stichting WMNL | Stadhouderskade 60 | 1072 AC Amsterdam | info@womensmarchnederland.nl | Steun ons

KvK: 81422237 | IBAN: NL59 BUNQ 2054186627 | Klik hier voor ons privacy statement

Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Structured content powered by Sanity.io