Mama Cash: "TIME IS UP!"

door Mama Cash

De Women’s March  Amsterdam 2022 heeft als thema: Time is up!

Moeten we blijven zeggen dat de tijd dringt? Nog steeds?

Helaas wel. Want ongelijkheid, discriminatie, geweld en onrecht zijn nog altijd diep geworteld in onze samenleving. Hier in Nederland en in de rest van de wereld.

De krantenkoppen van de afgelopen tijd spreken boekdelen. De Tweede Kamer heeft eindelijk gestemd voor afschaffing van de wettelijk verplichte vijf dagen bedenktijd voor vrouwen die een abortus willen. Vrouwen in Nederland hebben bijna veertig jaar lang (sinds de jaren tachtig) moeten leven met deze wachttijd. Time is up!

In januari spraken meer dan twintig vrouwen zich uit over seksuele intimidatie en seksueel misbruik door mannen met een machtspositie bij het populaire tv-programma The Voice of Holland. In februari nam de directeur voetbal van Ajax ontslag na onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag richting vrouwelijke werknemers. Deze koppen zijn nog maar het topje van de ijsberg. Time is up!

ABN-AMRO publiceerde onlangs de resultaten van een onderzoek dat uitwees dat vrouwelijke ondernemers meer moeite hebben met het aantrekken van kapitaal dan mannen. (Een van de eerste programma's van Mama Cash, het Garantiefonds, hielp vrouwen in de jaren tachtig en  begin jaren negentig om aan financiering te komen, omdat banken in die tijd nog geen bankgarantie vaak niet geneigd waren om geld aan vrouwen te lenen zonder garantie van een mannelijke familielid) Moeten we het echt blijven herhalen? Ja, time is up!,

We weten allemaal dat onrecht en ongelijkheid nog alomtegenwoordig zijn en een grote invloed hebben op het leven van vrouwen, meiden en trans en intersekse personen overal ter wereld. Gendergerelateerd geweld komt nog altijd alarmerend vaak voor. Bovendien krijgen autoritaire leiders en regeringen in veel landen steeds meer voet aan de grond. Groeiende anti-rechtenbewegingen hebben het met name op vrouwen, meiden, trans en intersekse personen gemunt, vooral op feministische activisten en mensen die opkomen voor vrouwenrechten. Racisme, een resultaat van de gewelddadige erfenis van het kolonialisme, is nog altijd alom aanwezig.  Stigmatisering en vooroordelen maken de levens van vrouwen en meiden met een beperking onzichtbaar. Klimaatverandering is een wereldomvattende crisis die vrouwen en meiden onevenredig raakt. Ondanks internationale afspraken om de temperatuur op aarde aan het eind van de eeuw niet meer dan 1,5 graad te laten stijgen om klimaatschade te beperken, lopen we achter op schema. Voor onze aarde is het al vijf voor twaalf geweest; time is up!

Is er onder deze omstandigheden nog ruimte voor hoop? Voor Mama Cash wel. We halen onze inspiratie uit het werk van feministische activisten en bewegingen die zich overal ter wereld elke dag opnieuw onvermoeibaar inzetten voor verandering, rechtvaardigheid en bevrijding. We weten dat dit werkt. Want feministisch activisme bevordert sociale rechtvaardigheid en de rechten van vrouwen, meiden en trans en intersekse personen. Deze dappere feministische activisten werken samen aan de bescherming van rechten en de verschuiving van sociale normen op allerlei gebieden, zoals gendergerelateerd geweld, economische rechten, reproductieve rechten en politieke rechten en vertegenwoordiging. Mama Cash staat zij aan zij met deze activisten en biedt financiering voor hun niet aflatende, moedige inspanningen.

Het valt niet te ontkennen: time is up. We hebben lang genoeg gewacht op genderrechtvaardigheid, op raciale rechtvaardigheid, op economische rechtvaardigheid, op milieurechtvaardigheid. Vrouwen, meiden, trans personen, intersekse trans personen, Zwarte vrouwen, vrouwen van kleur, lesbische, queer en non-binaire mensen, sekswerkers, Inheemse vrouwen en vrouwen met een beperking zeggen allemaal: time is up!

De tijd mag dan om zijn, maar er is nog genoeg belangrijk werk te doen. Dus de tijd is ook NU. Kom op 5 maart naar de Dam in Amsterdam en laat je stem horen!

Dit artikel is aangeleverd door één van onze partners: Mama Cash

Stichting WMNL | Stadhouderskade 60 | 1072 AC Amsterdam | info@womensmarchnederland.nl | Steun ons

KvK: 81422237 | IBAN: NL59 BUNQ 2054186627 | Klik hier voor ons privacy statement

Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Structured content powered by Sanity.io