Seksueel geweld moet stoppen. Wij zeggen #TotHier!

door Rutgers

Seksueel geweld is een probleem dat zich elke dag afspeelt. De cijfers zijn schokkend en daarom zegt Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, samen met veel maatschappelijke organisaties en influencers: #TotHier. Het is tijd dat een nieuwe generatie opgroeit met respect voor elkaars grenzen en wensen, zodat veel minder mensen slachtoffer worden van seksueel geweld. De nieuwe regering moet in actie komen en veel meer investeren in het voorkomen van seksueel geweld.

Wat jij kan doen?
Trek ook een grens, zeg #TotHier en teken de petitie op tothier.rutgers.nl.

Ieder slachtoffer is er een teveel
Maar liefst 22 procent van de vrouwen (cis/trans) en 6 procent van de mannen (cis/trans) is weleens gedwongen om seksuele handelingen te verrichten of te ondergaan. Daarbij gaat het om manuele, orale, vaginale of anale seks. Als we andere vormen van seksuele grensoverschrijding, zoals ongewenst betasten of zoenen, daarbij optellen, dan heeft 53 procent van de vrouwen en 19 procent van de mannen dat weleens meegemaakt. Bij LHBTI-personen liggen deze cijfers nog hoger.

Ook nu tijdens de coronacrisis komt seksueel geweld te vaak voor. Recent onderzoek laat zien dat 7% van de meisjes en 3% van de jongens van 16-20 jaar van de onderzochte doelgroep tijdens de lockdown seksueel geweld heeft meegemaakt. Dit mag niet gebeuren. Ook in de lockdown zou iedereen veilig moeten zijn.

Diepe sporen
De gevolgen van seksueel geweld kunnen diepe sporen nalaten. Zo kan het voor slachtoffers leiden tot ernstige lichamelijke, psychische, relationele en seksuele trauma’s. Illustrator en activist Sioejeng Tsao heeft zelf seksueel geweld meegemaakt en​zegt hierover: "Voor dat ik zelf slachtoffer werd van seksueel geweld had ik altijd het idee dat mij dit nooit zou overkomen. Alle overlevers van seksueel geweld zouden in geen manier schaamte moeten voelen en hier open over moeten kunnen spreken om de trauma te kunnen verwerken. De schaamte en het nemen van verantwoordelijkheid ligt geheel bij de dader.”

Naast deze persoonlijke gevolgen, zijn ook de maatschappelijke gevolgen enorm. Hierbij gaat het om bijvoorbeeld zorgkosten en economische schade door productiviteitsverlies die in de miljard euro per jaar kunnen oplopen.

Tijd voor actie!
Het is tijd dat politiek Den Haag hier echt wat mee gaat doen! Met de petitie #TotHier roept Rutgers de nieuwe regering op om meteen na de verkiezingen met één aanpak te komen tegen seksueel geweld. Langer wachten is onacceptabel. Dus stem, teken de petitie #TotHier en geef daarmee kracht aan deze boodschap richting politiek Den Haag. Er moet nu echt wat gedaan worden: een structurele, alomvattende aanpak die zorgt dat geen mens meer slachtoffer wordt van seksueel geweld!

Lees hier het volledige pleidooi van #TotHier.

Illustratie door Sioejeng Tsao.

Stichting WMNL | Stadhouderskade 60 | 1072 AC Amsterdam | info@womensmarchnederland.nl | Steun ons

KvK: 81422237 | IBAN: NL59 BUNQ 2054186627 | Klik hier voor ons privacy statement

Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Structured content powered by Sanity.io