Vrij om over je eigen buik te beslissen

door Humanistisch Verbond

Op het gebied van abortus is in Nederland toch alles goed geregeld? Wat betreft de zorg die wordt verleend wel. Maar op allerlei andere vlakken vinden wij, het Humanistisch Verbond, het vies tegenvallen
.

Zo staat abortus nog in het wetboek van strafrecht. En is de zorg niet voor iedereen even toegankelijk. Sommige mensen moeten uren reizen naar een dichtstbijzijnde kliniek. Ook kun je de abortuspil niet bij de huisarts verkrijgen.

Conservatieve krachten proberen abortus in een slecht daglicht te plaatsen. Zo staan voor klinieken christelijke organisaties vaak te demonstreren. Zij vallen kliniekbezoekers lastig op een precair en kwetsbaar moment. En de keuzehulpverlening is deels in handen van christelijke organisaties. Wij vertrouwen er niet op dat zij onafhankelijke en neutrale hulp geven.

Daarnaast praten we niet makkelijk over abortus. Helaas is het onderwerp zelfs in 2021 omgeven door schaamte en schuld. Ruim 2 op 3 mensen praat (bijna) nooit over abortus. Er ligt een taboe op. Mensen zwijgen vaak voor hun familie of vrienden over hun abortus. Bang voor andermans oordeel. De stem van onbedoeld zwangeren wordt hierdoor nog te weinig gehoord. Maar de kans dat jijzelf of je partner met een onbedoelde zwangerschap te maken krijgt, is 1 op 5. Het kan dus iedereen overkomen.

Het Humanistisch Verbond wil een samenleving waarin iedereen vrij is om over zijn eigen leven, liefde, denken en dood te beslissen. Wij staan voor de vrije keuze en het zelfbeschikkingsrecht. Dus gaat een thema zoals abortus ons aan het hart. Als je onbedoeld zwanger bent, moet je in alle vrijheid je keuze kunnen maken.

Daarom zetten we ons al een aantal jaar in voor het recht op abortus. Zoals met de campagne: ‘Stop intimidatie bij abortusklinieken’. Wij vinden dat iedereen de kliniek moet kunnen bereiken, zonder aangesproken of geïntimideerd te worden. Deze campagne heeft succes! Bij een aantal klinieken zijn nu bufferzones. Zones waar demonstranten bezoekers niet mogen lastigvallen en aanspreken. Onze strijd gaat onverminderd door. Wij willen dat iedere kliniek straks zo’n bufferzone heeft. En wil je niet alleen naar de kliniek? Samen met De Bovengrondse hebben we de abortusbuddy’s opgericht. Je buddy vergezelt je naar de afspraak bij de kliniek.

Om het taboe op abortus te doorbreken, startten we afgelopen zomer de campagne ‘open over abortus’. Dit is een platform waar mensen anoniem hun abortusverhalen kunnen delen. Iedere abortusverhaal mag er zijn. Die van schaamte, opluchting, schuld, zeker weten en verwarring. We verzamelden honderden verhalen. En wil je een keer in gesprek over je abortus? Dan hebben we de gespreksgroep: levensvragen na abortus.

De komende jaren blijven we ons inzetten voor het recht op abortus. We hopen in de toekomst een stichting te starten die de stem van mensen die een abortus hebben gedaan vertegenwoordigt en die lotgenoten met elkaar in contact brengt.

Ben je benieuwd hoe politieke partijen tegenover vrijheidskwesties en het zelfbeschikkingsrecht staan? Doe onze ongemakkelijke kieswijzer. Daar zitten uiteraard ook stellingen over abortus in.

Stichting WMNL | Stadhouderskade 60 | 1072 AC Amsterdam | info@womensmarchnederland.nl | Steun ons

KvK: 81422237 | IBAN: NL59 BUNQ 2054186627 | Klik hier voor ons privacy statement

Facebook | Twitter | Instagram | LinkedIn

Structured content powered by Sanity.io