Pride is a Protest

5 augustus | Melkweg Amsterdam | Women's March Nederland presenteert: Pride is a protest

Juni 1969. Zware rellen rond Stonewall Inn in New York. Er wordt gevochten voor LHBTI+ rechten. Dit was het startschot voor de wereldwijde regenboogbeweging. De pride zoals wij die nu kennen, met de kleurrijke Prinsengracht en de bijhorende botenparade en de regenboogvlaggen, hebben wij te danken aan de hen die ons voorgingen bij Stonewall. In het bijzonder aan de twee zwarte activisten, Marsha P. Johnson en Sylvia Rivera, die als allereerste de moed hadden om zich af te zetten tegen de politie.

Veel mensen vinden dat de Pride te veel een parade is geworden voor de ‘witte homoman’, de groep die al het sterkst geëmancipeerd is. De Pride is te weinig gericht op de rechten van gemarginaliseerde groepen (zoals zwarte mensen, mensen van kleur en trans personen), nét zij die als eerste op de barricades stonden bij Stonewall. Ook de commercialisering van de Pride is een doorn in het oog. Bedrijven en organisaties showen hun gesponsorde praalwagens, maar wat doen ze écht voor de queer gemeenschap? De meeste bezoekers staan er niet bij stil dat Pride diep is geworteld in protest. De jaarlijkse vieringen worden nu geassocieerd met glitterkanonnen en niet meer met traangasbussen, maar Pride is geboren uit een strijd voor fundamentele mensenrechten.

Hoe is de Pride geëvolueerd? Wat is nu nog het doel van de Pride? Met tafelgasten Anne Krul, Tieneke Sumter, Sherry Jae Ebere en Dino Suhonic hebben we het over de oorsprong van de queer beweging, de ontwikkelingen van de Pride door de jaren heen en de toekomst ervan. We knopen in deze talkshow aan bij het originele doel van de eerste Pride uit 1970, dit jaar precies 51 jaar geleden: protest. De kernvraag: Hoe kan de Pride inclusief worden en zijn feestelijk kant verzoenen met de oorspronkelijke doelen: activisme en protest?

Tot op vandaag zijn de pioniers degenen die het nu ook nog het zwaarst te verduren hebben. Nog steeds worden niet alle mensen gelijk behandeld. Ook 52 jaar na Stonewall moet er worden gestreden! PRIDE IS A PROTEST!

De talkshow staat onder leiding van presentator Charissa Chotoe. Er zijn live optredens van spoken word artiest Naomi Grant en de band Shinani & Miss Catharsis.

Kaartverkoop via de website van de Melkweg.

Stichting WMNL | Stadhouderskade 60 | 1072 AC Amsterdam | info@womensmarchnederland.nl | Steun ons

KvK: 81422237 | IBAN: NL59 BUNQ 2054186627 | Klik hier voor ons privacy statement

Structured content powered by Sanity.io